Nyheter från SBU

Svenska Båtunionen är den organisation som samlar alla Sveriges båtklubbar. Här under ligger deras nyhetsflöde. Längst ner till höger kommer man direkt till deras hemsida.

Nytt från Svenska Båtunionen

• Äldre man och barn, bägge med flytväst
    2021-04-08

Svenska Båtunionen hälsar alla som är intresserade av sjösäkerhetsfrågor inom båtförbund och båtklubbar välkomna till ett digitalt Sjösäkerhetswebbinarium. Tid 18.30 - 20.30.

• Båtliv i Pålsundet
    2021-03-31

I år har vi många nya båtägare och nu inför sjösättningen är det ett bra tillfälle att lära sig mer om hur man kan minska sin miljöpåverkan till sjöss och på land. Det kan handla om att lära sig eco-driving, möjligheten att byta från bensin till alkylatbensin men också att inte skräpa ner i våra fina farvatten. Matnyttiga tips om hur båtägare kan minska sin miljöpåverkan finns på Svenska Båtunionens hemsida och på båtmiljö.se.

• Ordförandeklubba
    2021-03-28

Båtriksdagen 2021 genomfördes digitalt 27 mars 2021.

• Segelbåtar i stilla ytterskärgård
    2021-03-16

Båtlivsundersökning som Transportstyrelsens släpper idag, den 16 mars, bekräftar den ökning av antalet medlemmar i svenska båtklubbar som har skett under 2020.

• logotype Stora Båtklubbsdagen
    2021-03-14

Stora Båtklubbsdagen 14 mars var årets stora inspirations- och kompetensutvecklingsdag för alla båtklubbsfunktionärer. I år genomfördes Stora Båtklubbsdagen för första gången digitalt i mötesverktyget Zoom. Dagen bestod av många olika intressanta föreläsningar som gav både kunskaper och inspiration till båtklubbens arbete. Hela 260 deltagare från Svenska Båtunionens båtförbund och anslutna båtklubbar deltog i de digitala seminarierna.

• Strand, båtar och brygga
    2021-02-26

Konferensen tog upp aktuella frågor miljöfrågor som rör båtlivet. Över 260 deltagare ställde frågor och deltog i diskussionerna via chat.

• Datorer digitalt möte.
    2021-02-25

Så här års håller många båtklubbar normalt sina årsmöten. Men hur ska det gå till i tider av restriktioner för möten och träffar? Här har vi samlat råd och tips samt länkar till användbara verktyg.

• Vattenskoter
    2021-02-03

Enligt regeringens förslag blir det dyrt för den som ska ta förarbevis för vattenskoter, svårt att hitta utbildare samtidigt som en stor del av befolkningen riskerar att stängas ute från båtlivet. Dessutom ska det inte gälla alla snabba båtar utan endast vattenskoter varför sjösäkerheten påverkas endast marginellt. Det slår Svenska Båtunionen fast i det remissvar om förarbevis för vattenskoter som idag skickas till regeringen.

• Segelbåt vid klippa
    2021-01-15

Miljömålsberedningen lägger idag drygt hundra åtgärdsförslag som vittnar om en vilja att ta ett omtag på havsmiljöpolitiken och hitta lösningar för att uppnå de svenska miljökvalitetsmålen och mål 14 i Agenda 2030.

• 2021-01-15

Generella råd för organiserade verksamheter inom båtklubb eller båtförbund med anledning av Covid-19.