Bas Förbund logo

Nyheter från SBU

Svenska Båtunionen är den organisation som samlar alla Sveriges båtklubbar. Här under ligger deras nyhetsflöde. Längst ner till höger kommer man direkt till deras hemsida.

Nytt från Svenska Båtunionen

 • Fritidsbåtar i naturhamn
  2023-08-24

  Svenska Båtunionen, Havsmiljöinstitutet och Havs- och vattenmyndigheten arrangerar 2023 års nationella båtmiljökonferens.

 • 2023-08-14

  Nu går Svenska Båtunionen ut med en havstulpanvarning för hela Östersjökusten, från Skåne upp till och med Gävleborgs län. Våra frivilliga observatörer ser nu att havstulpanerna har förökat sig i stor utsträckning. Man bör nu kolla sin båtbotten om det är dags att tvätta bort havstulpanernas larver som nu håller på att kläckas och sätta sig fast på bland annat rena båtbottnar.

 • 2023-06-29

  Från och med 1 maj 2023 gäller nya regler som innebär att alla hamnar ska ha en avfallshanteringsplan som ska vara godkänd av kommunen senast 31 december 2023. Som stöd för arbetet har Svenska Båtunionen gått igenom regelverket noga och tagit fram en handledning och en mall för hur man upprättar en avfallshanteringsplan.

 • 2023-06-20

  Äntligen sommar och båtliv nalkas. Inför kommande dagsturer och långsemester med båt är det ett bra tillfälle att lära sig mer om hur man kan minska sin miljöpåverkan, bland annat genom Eco Driving, allemansrätten och vad man ska tänka på vid ankring. Sprid gärna sommartipsen till dina båtgrannar och spana in båtmiljö.se för fler matnyttiga tips - tillsammans bidrar vi till en minskad miljöpåverkan och friska, renare vatten!

 • Tre personer på en vattenskoter.
  2023-05-17

  Svenska Båtunionen har lämnat in ett yttrande på betänkandet "Ändrade regler för vattenskoter" och nedan följer en kort redogörelse av våra ståndpunkter.

 • 2023-05-10

  Här hittar du som är kallad till kvällens möte i Referensgruppen länk till mötet.

 • 2023-05-04

  Nu är vinnarna i Tävlingen om en flytväst till Mors dag utsedda!
  Det var fina motiveringar och svårt att välja.
  Vi vill tacka alla som tävlat och hoppas att även om ni inte vann, ändå får er nära att kära att bära flytväst.

 • 2023-04-04

  Äntligen börjar vi känna av vårsolen och tankarna för oss till båten och kommande båtsäsong. Nu inför sjösättningen är det ett bra tillfälle att lära sig mer om hur man kan minska sin miljöpåverkan till sjöss och på land. Det kan handla om att lära sig eco-driving, möjligheten att byta från bensin till alkylatbensin men också att inte skräpa ner i våra fina farvatten. Matnyttiga tips om hur båtägare kan minska sin miljöpåverkan finns på Svenska Båtunionens hemsida och på båtmiljö.se.

 • 2023-03-30

  Säkerhetsläget på Östersjön - Vad ska jag tänka på som båtägare!
  Det var Kustbevakningens ämne på Marina Scenen på Allt för sjön 2023.
  ”Det senaste året har säkerhetsläget i vårt närområde dramatiskt förändrats. Östersjön har hastigt gått från att vara en
  lugn bakgård till världspolitisk hot spot, vilket inte minst sabotaget mot Nordstream-ledningarna i höstas visade. Påverkar
  detta fritidsbåtslivet? Vad ska jag tänka på för min och andras säkerhet?”

 • 2023-03-14

  Svenska Båtunionens Miljöpris delades för tredje året i rad ut till ännu en välförtjänt pristagare som bidragit till en bättre havsmiljö. På båtmässan Allt för sjön i Älvsjö den 11 mars delades diplom och prissumma på 10 000 kr ut till Folke Rydén Production, FRP AB. Foto: Peter Karlsson.